Ontspannen tijdens visvakantie in België
België is een van de kleinste landen in Europa, maar heeft een kuststrook van meer dan 60 kilometer, en bestaat voor ongeveer 6% uit water, waardoor er voldoende ruimte is voor iedereen om te vissen, en dus een uitstekende locatie is voor een visvakantie.
Wet- en regelgeving
Als u wilt gaan vissen in België heeft u, net als in veel andere landen, een visvergunning nodig. U kunt deze vergunning, ook wel het “visverlof” genoemd, aanschaffen via internet, of op het postkantoor van het Vlaamse gewest. België bestaat uit 2 gewesten, het Vlaams gewest en het Waals gewest. De regels in deze 2 gewesten zijn enigszins vergelijkbaar, maar er zitten enkele verschillen in.
In het Waalse gewest is er er een visvergunning A en een visvergunning B, waarbij u als u ervoor kiest om visvergunning A te kopen alleen vanaf de oever mag vissen met een of 2 lijnen, en als u visvergunning B koopt u ook anders dan vanaf de oever mag vissen. Dit houdt in dat u dan ook vanaf een boot mag vissen. De kosten zijn ongeveer 14 euro voor visvergunning A en ongeveer 40 euro voor visvergunning B.
In het Vlaamse gewest zijn de regels vergelijkbaar, alleen mag er bij het gewone visverlof gevist worden met één of twee hengels vanaf de oever, maar ook vanaf een steiger of plateau dat verankerd is met de oever, en bij het groot visverlof mag er ook in de nacht gevist worden. De kosten voor een gewoon visverlof liggen rond de 11 euro, en het groot visverlof kost ongeveer 46 euro.
In beide gewesten mogen kinderen onder de 14 vissen zonder visverlof, zo lang ze begeleid worden door een volwassene, die in het bezit is van een geldig visverlof. Daarnaast kunnen kinderen onder de 14 een jeugdvisverlof krijgen waardoor ze zonder begeleiding met één hengel mogen vissen. Het jeugdvisverlof is gratis.
Zee en meren in België
In België zijn er verschillende locaties waar u kunt vissen, zowel in de zee als in zoet water. De Belgische kust, in het noordoosten van het land in de regio West-Vlaanderen is ongeveer 67 kilometer lang, en vanuit daar kunt u aan het strand vissen, of u kunt een boot nemen de open zee voor een deel van de dag, of de hele dag.
Er zijn in het land verschillende plekken waar u kunt vissen in zoet water, zoals in de vele rivieren die het land rijk is. Zo ook de rivier de Amblève die door de regio Luik in de Ardennen stroomt.
De Amblève heeft een lengte van 71 kilometer, en langs deze rivier zijn er verschillende uitstekende visstekken. Enkele vissoorten die in de rivier voorkomen zijn forel, kopvoorn, de barbeel en de vlagzalm.
Enkele andere populaire vislocaties in België zijn de Schelde, de Maas, en de Meren van l'Eau d'Heure. Vissen in de rivier de Maas wordt afgeraden voor beginnende vissers, en wordt aangeduid als “lastig water”. De vissoorten die het meest gevangen worden in de Maas zijn de barbeel, de brasem, de kopvoorn en de forel.
De schelde is een rivier die vanuit Noord-Frankrijk, langs Antwerpen stad naar de Noordzee loopt. U kunt er dus bijvoorbeeld voor kiezen om een visvakantie rond de stad Antwerpen te boeken en daar te gaan vissen in de Schelde. Terwijl u dan lekker geniet van de rust en wacht tot er gebeten wordt, kan uw gezin richting Antwerpen rijden voor vermaak.
Enkele vissoorten die in de Schelde voorkomen zijn onder andere de voorn, de brasem, baars paling en karper.
Voor veel sportvissers is de karper de meest interessante vis om te vangen, en er zijn dan in België ook verschillende locaties waar u kan karpervissen. Een karpervisplek is Blues lake in de regio Antwerpen. Deze vislocatie bestaat uit 3 meren die op slechts een halfuur van Breda liggen. De meren hebben samen een oppervlakte van 12 hectare, en er is een erg grote kans dat u karpers vangt daar. U kunt rondom deze meren een prachtige visvakantie doorbrengen.